Innovatief in elke stap
In verbinding ligt onze kracht

TraumaSensitief opvoeden
Deze training ondersteunt bij het beter begrijpen van het gedrag, de emoties en reacties van getraumatiseerde kinderen – én van de eigen emoties en reacties. Door deze inzichten kan een stabielere en positievere relatie worden opgebouwd met de kinderen waarvoor gezorgd wordt. Een traumasensitieve benadering verkleint bovendien het risico op (herhaalde) uit(huis)plaatsing en draagt bij aan meer tevredenheid en minder stress bij opvoeders en begeleiders.
De training Traumasensitief opvoeden en begeleiden bestaat uit acht modules en biedt een uitgebreide verdieping in de invloed van traumatische ervaringen en toxische stress op het leven, gedrag en de ontwikkeling van een kind. Niet alleen het gedrag van kinderen wordt beter begrepen, maar er wordt ook gereflecteerd op het eigen gedrag en de onderlinge wisselwerking. De belangrijkste principes van traumasensitief opvoeden worden direct toegepast in de dagelijkse praktijk.
Wilt u meer weten over de training Traumasensitief opvoeden? Neem gerust contact met ons op. Wij denken graag met u mee.
ThemaSessieS
Groepstraining voor Adolescenten met een Vluchtverleden
Bij Global Steps bieden we een unieke groepstraining speciaal voor adolescenten met een vluchtverleden. In een traject van acht sessies staan we stil bij belangrijke thema’s zoals zelfbeeld, mentale welzijn, emoties, trauma’s en identiteit. Jongeren krijgen de ruimte om hun ervaringen te delen, zichzelf beter te begrijpen en kracht te vinden in hun eigen verhaal.
Wat onze training bijzonder maakt, is de combinatie van gesprekken en creatieve activiteiten. Naast de thematische sessies organiseren we kookworkshops, spelletjesmomenten,muziek en tekenopdrachten. Zo creëren we een ontspannen sfeer waarin jongeren zich veilig voelen en zichzelf kunnen zijn.
Wij komen op locatie bij opvangcentra en zorgen voor alle benodigde materialen. Op dit moment zijn we actief op verschillende AMV-locaties door het hele land. De training wordt gegeven in het Arabisch, Oekraïens en op sommige locaties ook in het Tigrinya, zodat we zoveel mogelijk jongeren in hun moedertaal kunnen ondersteunen.
Wil je meer weten over deze training of een locatie aanmelden? Neem gerust contact met ons op!


Tree of life
Bij Global Steps bieden wij de training Tree of Life aan: een inspirerende en krachtgerichte methode die jongeren helpt hun eigen verhaal op een positieve manier te herontdekken en te vertellen.
De Tree of Life is gebaseerd op narratieve therapie en maakt gebruik van de metafoor van een boom om belangrijke aspecten van iemands leven in beeld te brengen — zoals de wortels (waar je vandaan komt), de stam (je talenten en vaardigheden), de takken (je dromen en doelen) en de vruchten (de mensen en momenten die je gevormd hebben). Deze aanpak helpt jongeren niet alleen om moeilijke ervaringen te verwerken, maar ook om hun kracht, hoop en verbondenheid te (her)vinden.
De training is primair ontwikkeld voor kinderen vanaf ongeveer 8 jaar en jongeren tot 18 jaar. Met enkele aanpassingen is de Tree of Life echter ook heel geschikt voor volwassenen. Vooral voor mensen die ingrijpende gebeurtenissen hebben meegemaakt, biedt deze training een veilige en positieve manier om hun veerkracht te versterken.
De training bestaat uit gemiddeld 6 tot 8 sessies, afhankelijk van de leeftijd, de groepsgrootte en de specifieke behoeften van de deelnemers.
Wij zetten de Tree of Life onder andere in voor Oekraïense jeugdigen en gezinnen die steun zoeken bij het hervinden van stabiliteit, hoop en identiteit na ingrijpende gebeurtenissen. Daarnaast geven we de training ook op diverse asielzoekerscentra.
Wilt u meer weten over de cursus Tree of Life of over de manier waarop wij deze training inzetten? Neem gerust contact met ons op. Wij denken graag met u mee.
Minder boos en opstandig
Groepstrainingkinderen van (8-12 jaar) met een Disruptieve gedrag
De interventie ‘Minder boos en opstandig’ is ontwikkeld voor kinderen in de leeftijd van 8 tot 12 jaar die te maken hebben met een disruptieve gedragsstoornis, eventueel in combinatie met ADHD of leerproblemen. Deze methode richt zich zowel op de kinderen als hun ouders, met als doel het verminderen van negatief gedrag en het stimuleren van sociaal wenselijk gedrag.
Oudertraining Tijdens de oudertraining ligt de nadruk op het bespreken en oefenen van opvoedingsvaardigheden die specifiek van belang zijn voor ouders van kinderen met gedragsproblemen. Daarnaast komen andere relevante vaardigheden aan bod, zoals stressmanagement.
Kindtraining In de kindtraining wordt aandacht besteed aan het ontwikkelen van vaardigheden op het gebied van emotieregulatie, probleemoplossing en sociale interactie met leeftijdsgenoten. De kinderen leren hoe ze beter kunnen omgaan met hun emoties en hoe ze positief kunnen reageren in sociale situaties.
